Drohiczyn

Drohiczyn – kiermasz w świątecznym klimacie

Region Niedz. 10.12.2023 20:07:29
10
gru 2023

Dopisali wystawcy i kupujący, nie zabrakło też śniegu do organizacji kuligu. W niedzielę, 10 grudnia w „Zagubku” w Drohiczynie a więc w Nadbużańskim Centrum Promocji Produktu Lokalnego odbył się trzeci Kiermasz Bożonarodzeniowy „Święta tuż, tuż”.

Kiermasz stający się tradycją Drohiczyna i Zagubka przyciągnął wielu wystawców i wielu odwiedzających. Można było kupić w dobrych cenach i bezpośrednio od lokalnych twórców – dekoracje, biżuterię, stroiki, kosmetyki, octy, miody i smaczne wigilijne i świąteczne potrawy a także żywe choinki. Jednak spotkanie nie było tylko okazją do zrobienia zakupów, bo organizatorzy zapewnili liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, były to m.in. - świąteczne sesje zdjęciowe, warsztaty przygotowania świątecznego stroika, robienia kartek świątecznych 3D i choinkowych ozdób z opłatka, warsztaty kulinarne „śledziowe wariacje”, a dla dzieci - zdobienie pierniczków. Zorganizowano też prelekcje o świątecznych tradycjach i o tym, jak wyglądają Święta Bożego Narodzenia na innym kontynencie.

Mroźna i śnieżna pogoda dała też możliwość organizacji kuligu. Co prawda odśnieżone drogi dojazdowe sprawiły, że zamiast sań, do pojazdów na kółkach, zaprzężono konie ale dźwięk janczarów i szczypiący w policzki mróz w zupełności to rekompensowały i z przejażdżek chętnie korzystały całe rodziny z dziećmi ale też dorośli, grupy znajomych czy przyjaciół.

Świąteczny Kiermasz to kolejne już wydarzenie pokazujące jak trafioną inwestycję jest drohiczyński Zagubek, który zresztą już teraz ledwo mieści rozrastającą się imprezę. Kto wie, może doskonale prosperująca placówka, którą odwiedzać można przez cały rok – zostanie z czasem rozbudowana?

A tym, którzy jeszcze nie odwiedzili Zagubka w Drohiczynie, podpowiadamy, że ośrodek czynny jest przez 7 dni w tygodniu w godz. 10.00 – 17.00. Czynne są tam wystawy, jest Pokój Zagadek i sklepik z lokalnymi produktami, można umówić się na warsztaty, w tym na cieszące się dużą popularnością warsztaty kulinarne.



Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.